Size en uyun tedaviyi alıp almadığınızı bilmeniz önemlidir. Hekiminize sizin için hangi seçeneklerin mevcut olduğunu sorun.
Virüsün kendisi zaman içinde tip 2 diyabet riskinizi artırabilir. Hekiminizle kan şekeri düzeylerinize düzenli takibi ve sonuçları hakkında danışın. Diyabetinizi izlemek için indirebileceğiniz telefon uygulamalar mevcuttur.
HIV enfeksiyonlu bazı kişilerde hepatit C enfeksiyonu riski de daha yüksek olabilir. Hem HIV hem de hepatit C ile yaşıyorsanız hepatit C'nin aynı zamanda insülin "direnci" (vücudunuzun kan şekeri düzeylerini kontrol altında tutmak için insüline düzgün şekilde yanıt vermemesi durumu) ile ilişkili olduğunun bilincinde olmak önemlidir.
Tip 2 diyabette vücut, insülin hormonunu yeterli miktarda üretmez veya bu hormona düzgün şekilde yanıt vermez. İnsülin, kanınızdaki şekeri enerji için vücudunuzdaki tüm hücrelere iletir. Kanda şeker birikmesi sağlık açısından ciddi komplikasyonlara yol açabildiğinden iyi yönetilmelidir.
Tip 2 diyabet vakalarının yarısından fazlasının sağlıklı bir yaşam tarzı izlenerek geciktirilebileceği veya önlenebileceği tahmin edilmektedir.
Fazla kilolu veya gövdesi geniş olan (bel ölçüsü geniş) kişilerin tip 2 diyabet riski daha yüksektir. Bu risk, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite ile düşürülebilir.
Tip 2 diyabet genellikle şu iki durumun birleşiminden kaynaklanır:
Bilim insanları hala nedenlerinden tam olarak emin olamasa da HIV enfeksiyonlu kişilerin HIV enfeksiyonu olmayan kişilere kıyasla tip 2 diyabet geliştirme olasılığı dört kata kadar daha yüksektir. Bununla birlikte, tip 2 diyabet geliştirme olasılığınızı azaltmak veya başlangıcını geciktirmek için atabileceğiniz bazı adımlar mevcuttur.
Hekiminiz diyabet geliştirme riskinizi değerlendirmek için şunları yapabilir:
Hem diyabet hem de HIV iyi yönetilebilir niteliktedir ve bu nedenle şunları yapmaya teşvik edilirsiniz:
Diyabetiniz olması durumunda hekiminiz bazı değerleri ve tedavileri takip edecektir:
Sağlığınızı korumak için başka neler yapabileceğiniz konusunda herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa hekiminize danışabilirsiniz.
Kan şekeri düzeylerinize 6-12 ayda bir bakılmalıdır. Kan şekeriniz sürekli olarak fazla yüksekse bunun sonucunda tip 2 diyabet tanısı konulabilir.