Sigara kullanımı (akciğer kanserinin bilinen bir nedeni) ve fazla alkol tüketimi (karaciğer kanseri riskini artırabilir) gibi bazı tipik kanser risk faktörleri, HIV ile yaşayan kişilerde yüksektir. Sigara kullanımı ve fazla alkol tüketimi tüm kanser vakalarının yaklaşık %40'ına neden olmaktadır ve HIV enfeksiyonlu kişilere, HIV-negatif kişilere kıyasla akciğer kanseri tanısı koyulma olasılığı üç kat daha fazladır.
HIV, bağışıklık sistemini zayıflatabildiği için vücudun kansere yol açabilecek enfeksiyonlarla mücadele etme yetisini azaltabilir. HIV ile yaşayan birçok kişi, belirli kanserlere neden olan başka virüslerle de enfekte olabilir.
Kansere neden olabilen virüsler
Bu virüsler ile enfekte enfekte olma ihtimali, HIV enfeksiyonlu kişilerde HIV enfeksiyonsuz kişilere kıyasla daha yaygındır.
İyi haber, HIV enfeksiyonun iyi yönetilmesinin, bu hastalıklarınneden olduğu kanserlere ve Kaposi sarkom ile non-Hodgkin lenfoma başta olmak üzere düşük CD4 sayımına sahip kişilerde daha olası olan kanserler açısından riski azaltabilmesidir.
HIV ile kanser arasındaki ilişki karmaşık bir ilişkidir. Bazı kanser türleri, HIV ile yaşayan kişilerde HIV enfeksiyonu olmayan kişilere kıyasla daha yaygın bir şekilde görülür. Bunların arasında şunlar vardır:
Virüslerin neden olduğu diğer kanserler de HIV ile yaşayanlarda daha yüksek risk oluşturabilir. Örneğin:
Diğer kanser türleri için daha yüksek risk söz konusu değildir. Bunların arasında şunlar bulunur:
İyi haber, HIV enfeksiyonun iyi yönetilmesi bazı kanserlerin riskini azaltabilmesidir.
Hekiminiz bazı kanserler açısından riskinizi değerlendirebilir.
Kanserli olmanız durumunda hekiminizdikkate alınacak ek faktörlerin ve HIV enfeksiyonsuz birine kıyasla daha fazla düzenli kontrole ihtiyacınız olup olmadığınızı sizinle görüşecektir.
Ayrıca şunların sağlanması için yaşam tarzı tercihlerinizle ilgili sorular sorabilir:
Sağlığınızı korumak için başka neler yapabileceğiniz konusunda herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa hekiminize danışabilirsiniz.