HIV, herkesi farklı bir şekilde etkiler ve kemik sağlığını etkileyebilir. Bazı kişilerde osteoporoz (kemik erimesi) gelişme riski artabilir, ancak HIV ile yaşamak sizde mutlaka osteoporoz gelişeceği anlamına gelmek zorunda değildir.
Neyse ki kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu izlemeye yönelik testler ve kemiklerinizin mümkün olduğunca sağlıklı kalmasını sağlamaya yönelik kararlar vermenize yardımcı olacak bilgiler mevcuttur. HIV durumundan bağımsız olarak, herkeste osteoporoz gelişebilir.
Hekiminizle şu konularda görüşün:
Kemik sağlığınızı izlemek için test sonuçlarınızla ilgili bilgi edinin.
HIV herkesi farklı bir şekilde etkileyebildiğinden bu sorunun basit bir yanıtı yoktur. Ancak çalışmalar, HIV ile yaşayan kişilerin %67'si kadar bir kısmında kemiklerinin zayıf olduğunu (düşük kemik mineral yoğunluğu/incelen kemikler) ve %15'inde osteoporoz olduğunu göstermektedir.
Neyse ki kemik erimesinin ilerlemesi yavaşlatılabilmekte ve bazı vakalarda kemik yoğunluğu incelmeyi bir derece geri çevirecek şekilde iyileştirilebilmektedir.
Kemiklerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için yaşam tarzınızda şu gibi değişiklikler yapabilirsiniz:
Kemik sağlığınızın her yıl bir "kemik profili" kan testiyle incelenmesi gerekir. Bu testte, kanınızda bulunan kalsiyum gibi besin maddelerine bakılır. Yaş, cinsiyet ve etnik kökeninize bağlı olarak başka taramalar da uygulanabilir.
40 yaş üzeri
40 yaşın üzerindeyseniz sağlık ekibiniz bir anketle (zaman zaman FRAX® değerlendirmesi olarak adlandırılır) kırık riskinizi değerlendirir.
50 yaş üzeri
50 yaşın üzerinde kemik hastalığı riskiniz daha yüksektir. Sağlık ekibiniz, DXA adı verilen özel bir röntgenle kemiklerinizi tarayabilir.
Menopozdan sonra
Bir kemik hastalığı olan osteoporoz menopozdan sonra kadınlarda daha yaygın olarak görüldüğü için sağlık ekibiniz kemiklerinizi de tarayabilir (DXA veya DEXA adı verilen özel bir röntgenle).