HIV Osteoporoza Neden Olabilir mi?
HIV herkesi farklı bir şekilde etkileyebildiğinden bu sorunun basit bir yanıtı yoktur. Ancak çalışmalar, HIV ile yaşayan kişilerin yaklaşık %67’sinin kemiklerinin zayıf olduğunu (düşük kemik mineral yoğunluğu/incelen kemikler) ve %15’inde osteoporoz olduğunu göstermektedir.
Risk Altında Mıyım?
- Kemik kaybının menopozu izleyen birkaç yıl boyunca daha hızlı gerçekleşmesi nedeniyle kadınlar osteoporoza daha yatkındır.
- 50 yaş üzeri kişiler, kemiklerin zaman içinde kademeli olarak incelmesi, zayıflaması ve hassaslaşması nedeniyle daha yüksek risk altındadır.
- Etnik köken ve aile geçmişi de risk düzeyinizi etkileyebilir.
- Sigara kullanımı, kötü beslenme ve alkol tüketimi de risklerinizi artırır.
Hekiminiz, kemiklerinizin ne kadar güçlü olduğunu düzenli olarak izlemek için şunları yapabilir:
Hangi konularda değişiklik yapılabileceğini tespit etmek için örneğin şunlar gibi yaşam tarzı tercihlerinizi gözden geçirebilir:
- Beslenmeniz
- D vitamini düzeyleriniz
- Alkol tüketiminiz
- HIV tedaviniz de dahil olmak üzere, kullandığınız ilaçları gözden geçirebilir.
- Sigara kullanımınız
Peki Ya Bende Zaten Kemik Erimesi Varsa?
Neyse ki kemik erimesinin ilerlemesi yavaşlatılabilmekte ve bazı vakalarda kemik yoğunluğu incelmeyi bir derece geri çevirecek şekilde iyileştirilebilmektedir. Kemiklerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için yaşam tarzınızda şu gibi değişiklikler yapabilirsiniz:
- Sigarayı bırakmak veya azaltmak
- Yeterli oranda kalsiyum ve D vitamini almak
- Sağlıklı beslenmek
- Alkolü azaltmak
Testler
Kemik sağlığınızın her yıl bir "kemik profili" kan testiyle incelenmesi gerekir. Bu testte, kanınızda bulunan kalsiyum gibi besin maddelerine bakılır. Yaş, cinsiyet ve etnik kökeninize bağlı olarak başka taramalar da uygulanabilir.
- 40 yaşın üzerindeyseniz sağlık ekibiniz bir anketle (zaman zaman FRAX® değerlendirmesi olarak adlandırılır) kırık riskinizi değerlendirir.
- 50 yaşın üzerinde kemik hastalığı riskiniz daha yüksektir. Sağlık ekibiniz, DXA adı verilen özel bir röntgenle kemiklerinizi tarayabilir.
- Bir kemik hastalığı olan osteoporoz menopozdan sonra kadınlarda daha yaygın olarak görüldüğü için sağlık ekibiniz kemiklerinizi de tarayabilir (DXA veya DEXA adı verilen özel bir röntgenle).