• Menopoz Nedir?
  • Menopozun Semptomları Nelerdir?
  • Menopoz, HIV ile Yaşayan Kadınlar için Farklı Mıdır?
  • Menopoz Nasıl Yönetilir?
  • Menopozdan Sonra Osteoporoz

Menopoz Nedir?

Menopoz, bir kadının adet görmemeye başladığı ve artık doğal yollardan hamile kalamadığı zamana verilen addır. Menopoz, genellikle 45-55 yaşları arasında bir kadının östrojen düzeylerinin düşmesiyle birlikte başlar ve yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. HIV ile yaşayan kadınlarda, HIV negatif kadınlara kıyasla daha erken başlayıp başlamadığını araştıran birkaç çalışma yürütülmüştür. Sonuçlar çelişkili niteliktedir. Bazı çalışmalar HIV ile yaşayan kadınların menopoza daha erken girdiğini bildirirken, başka çalışmalar herhangi bir fark bildirmemiştir. Bu durum, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğuna işaret etmektedir.

Menopozun Semptomları Nelerdir?

Menopoz her kadında farklı bulgular gösterebilir. Bu semptomlar arasında aşağıdakiler bulunabilir;

  • Adet kanamalarında değişimler
  • Sıcak basması
  • Gece terlemeleri
  • Keyifsizlik
  • Sinirlilik
  • Cinsel dürtüde azalma
  • Vajinal kuruluk
  • Uyumada güçlük
  • Yorgun hissetme

Semptomlar, kişisel farklılıklar göstermekle beraber adet kanamalarının kesilmesinden aylar önce ve yıllar önce başlayabilir ve son adetinizden sonra yaklaşık dört yıl sürebilir.

Menopoz, HIV ile Yaşayan Kadınlar için Farklı Mıdır?

Bu alanda yürütülmüş çalışma sayısı oldukça azdır ve mevcut çalışmalar da çelişkilidir. Bazı çalışmalar, HIV ile yaşayan kadınların başka kadınlara kıyasla menopoza daha erken girdiğini ve başka kadınlardan daha fazla semptom yaşadığını gösterirken, bazı başka çalışmalar bu sonuçlara ulaşmamıştır. Bazı çalışmalarda HIV ile yaşayan kadınların, semptomların HIV ile mi, yoksa menopoz ile mi ilgili olduğunun belirlenememesinden dolayı menopoz semptomlarını tanıma ve yönetme açısından güçlüklerle karşılaşabildiğini ileri sürmüştür.

Osteoporoz (kemik erimesi) gelişme riskinin HIV ile yaşayan bireylerde ve menopoz sonrası kadınlarda daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu konuyla ilgili endişe duyuyorsanız hekiminize danışabilirsiniz.

Menopoz Nasıl Yönetilir?

Menopoz geçiş dönemi sırasında bulguları azaltmaya yönelik olarak uygulamalar, HIV enfeksiyonu olan kadınlar için de diğer kadınlarda olduğu gibidir. Menopoz tedavisi ile ilgili sorularınız varsa hekiminizle görüşebilirsiniz.

Semptomları Yönetmeye Yardımcı Olması için Yaşam Tarzında Yapılabilecek Değişiklikler

  • Sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli egzersiz, menopozla ilgili bazı şikayetlerde iyileşme sağlayabilir
  • Doğal takviyeler ve bitkisel tedaviler de faydalı olabilir, ancak bunlar HIV ilaçlarınızla etkileşime girebileceğinden bunları önce hekiminizle görüşmeniz gerekir

Hormon Replasman Tedavisi (HRT) ve Diğer Tedaviler

Menopozla ilgili günlük yaşamınıza etki eden şiddetli şikayetleriniz varsa hekiminiz aşağıdaki listede yer alan tedavileri önerebilir:

  • Hormon replasman tedavisi - Östrojenin yerini alarak şikayetleri rahatlatan tabletler, bantlar, jeller ve implantlar
  • Vajinal kuruluk için vajinal östrojen kremleri, kayganlaştırıcılar veya nemlendiriciler

Menopoz semptomlarınız size rahatsızlık veriyorsa HRT'nin sizin için uygun olup olmadığını hekiminizle konuşarak, bu tedavinin risk ve faydaları üzerine görüşebilirsiniz.

Menopozdan Sonra Osteoporoz

Yaşınız ilerledikçe kemikleriniz zayıflar ve bu durum herkes için geçerlidir. Ancak bu değişiklik, menopoz sonrasında kadınlarda genellikle daha hızlı görülür. Östrojen sağlıklı kemik gelişimi için önemli olduğundan, hormon replasman tedavisi (HRT) tedavi aldığınız sürece kemiklerinizi osteoporoza karşı koruyabilir. Daha fazla bilgi için kemik sağlığı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Referanslar:

  1. NAMaidsmap. Menopauseand HIV. Available at: http://www.aidsmap.com/Menopause-and-HIV/page/3117291/. AccessedSeptember 2017
  2. Imai, K. HIV andMenopause: A SystematicReview of theEffects of HIV Infection on Age at MenopauseandtheEffects of Menopause on ResponsetoAntiretroviralTherapy. ObstetGynecolInt. 2013; 2013: 340309. Published online 2013 Dec 19. doi: 10.1155/2013/340309
  3. GuilhermeAmaralCalvet MD, PhD et al. Predictors of earlymenopause in HIV-infectedwomen: a prospectivecohortstudy. AmericanJournal of ObstetricsandGynecology. Volume 212, Issue 6, June 2015, Pages 765.e1-765.e13
  4. Brown TT andQaqish RB, Antiretroviraltherapyandtheprevalence of osteopeniaandosteoporosis: a meta-analyticreview; AIDS 2006, 20:2165–2174
  5. NHS Choices. Menopause. Available at: http://www.nhs.uk/conditions/menopause/Pages/Introduction.aspx. AccessedSeptember 2017.
  6. Eastell, R. Identificationandmanagement of osteoporosis in olderadults. Medicine in olderadults 2016

4 İpucu

Doktorunuza Sorulacak Sorular

HIV ile yaşayan bir kadın olarak menopoz hakkında neleri bilmem gerekir?

Doktorunuza Sorulacak Sorular

Menopoz bulgularını rahatlatmak için ne yapabilirim?

Doktorunuza Sorulacak Sorular

Menopoz kemiklerimi nasıl etkiler?

Doktorunuza Sorulacak Sorular

HRT'nin risk ve faydaları nelerdir?