• Neleri Bilmem Gerekir?
  • Ruh Sağlığı Hakkında Daha Fazla Bilgi
  • HIV, Ruh Sağlığı Sorunlarına Neden Olabilir mi?
  • Hangi Soruları Sormalıyım?

Neleri Bilmem Gerekir?

Yaşam Tarzı Tercihleri

Ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olabilen yaşam tarzı tercihleri, HIV ile yaşayan kişiler arasında daha yaygındır. Hekiminizle pozitif yaşam tarzı tercihlerinizi korumak için neler yapabileceğiniz üzerine görüşün. Ruh sağlığınızın mümkün olduğunca iyi kalmasını sağlamak için yapabileceğiniz birçok değişiklik vardır.

HIV Virüsünün Kendisi

Ender de olsa, HIV virüsünün kendisi, ilk bulaşmadan kısa süre sonra beyne ve merkezi sinir sistemine girebildiğinden, beyninizi fiziksel olarak etkileyebilir. Zaman içinde bu, HIV ile ilgili nörokognitif bozukluk (HAND) adı verilen bir hastalığa neden olabilir. Bu rahatsızlığın, dikkat süresinde kısalma, hafıza kaybı, baş ağrısı, çalkantılı ruh hali, karar verme yetisinde azalma, zihin karışıklığı ve hatta uzuvlarda zayıflık da dahil olmak üzere çok çeşitli semptomları vardır. Kontrollerinin gerekli olup olmadığı konusunda sağlık ekibinize danışın.

Ruh Sağlığı Hakkında Daha Fazla Bilgi

Neredeyse herkes bir noktada ruh sağlığıyla ilgili zorluklarla karşı karşıya gelir ve bu durum, başka herhangi bir fiziksel hastalıkta olduğu kadar veya daha kötü hissetmelerine neden olabilir. Tek fark, ruh sağlığıyla ilgili zorlukların gözle görülür olmamasıdır. Uzun süreli hastalık gibi büyük stres kaynakları, ruh sağlığına etki edebilir. Ruh sağlığıyla ilgili yaygın görülen zorluklar arasında depresyon, anksiyete, ruh haliyle ilgili bozukluklar ve kişilik bozuklukları yer alır.

Tipik semptomlar arasında şunlar bulunabilir:

  • Depresyon: Yorgunluk, kendini ağır ve bitkin hissetme, konsantrasyon sorunları, düşük cinsel dürtü, uyku sorunları, kendini suçlu, değersiz veya çaresiz hissetme, iştahta azalma veya kilo kaybı, aşırı yeme
  • Anksiyete: Huzursuzluk, korku hissi, kendini sürekli "diken üstünde" hissetme, konsantre olma güçlüğü, asabiyet

Neyse ki depresyon ve anksiyete, tanısı koyulabilen ve tedavi edilebilen rahatsızlıklardır. Antidepresanlar ve psikoterapi, depresyon tedavisinde etkili yöntemlerdir ve psikolojik danışmanlık almak, tetikleyici durumların tanımlanmasına ve anksiyete hissinin azaltılmasına yardımcı olabilir.

HIV, Ruh Sağlığı Sorunlarına Neden Olabilir mi?

Depresyon, anksiyete ve diğer birçok ruh sağlığı sorunu yaşamın her döneminde, HIV pozitif olup olmamanızdan bağımsız olarak herkesi etkileyebilir. Hatta, yaklaşık olarak 4 yetişkinden 1'i yaşamı boyunca ruh sağlığıyla ilgili bir sorun yaşar.

Ruh sağlığında sorunlara neden olabilen faktörler arasında şunlar yer alır:

  • Çevresel faktörler: İş değişiklikleri, maddi endişeler, ayrılık durumları, hastalık veya yas gibi bir kişinin doğrudan yaşamında olanlara verdiği bir tepki gibi
  • Fiziksel faktörler: Beyninizin biyolojisi, ailede bu tür rahatsızlık hikayesi veya HIV gibi uzun süreli bir sağlık sorunuyla yaşamanın ve bu sorunun tedavisinde kullanılan bazı ilaçların fizyolojik etkileri gibi

Ruh sağlığı sorunları herkeste görülse de, HIV'nin ruh sağlığı üzerindeki etkisini tam olarak tanımlamak güçtür. Bununla birlikte, HIV ile yaşayan birçok kişi bu sorunlarla tanı döneminde ve yaşamın sonraki evrelerinde karşı karşıya gelebilmektedir. Anksiyete ve depresyona neden olan yaygın nedenler arasında, sağlığınızın, yaşam tarzınızın ve ilişkilerinizin bu durumdan nasıl etkileneceği gibi geleceğe yönelik endişeler bulunur.

Duygusal açıdan kendinizi nasıl hissettiğiniz konusunda hekiminizle açıkça konuşmanız önemlidir; böylece sağlık ekibiniz belirtileri mümkün olduğunca erken belirlemenize yardımcı olabilir.

Risk Altında Mıyım?

Hekiminiz, şunlardan bazılarını yaparak ruh sağlığınızı değerlendirmek üzere sizinle birlikte adım atabilir:

  • Depresyon ve anksiyete ile ilişkili semptomları araştırabilir
  • Nasıl uyuduğunuzu sorabilir
  • Çoğu kişiyi etkilemeyen bir hastalık olsa da, sağlık ekibiniz, HIV ile ilgili nörokognitif bozukluk (HAND) adı verilen bir hastalığınızın olup olmadığını değerlendirmek isteyebilir. Bu rahatsızlığın, dikkat süresinde kısalma, hafıza kaybı, baş ağrısı, çalkantılı ruh hali, karar verme yetisinde azalma, zihin karışıklığı ve hatta uzuvlarda zayıflık da dahil olmak üzere çok çeşitli semptomları bulunur.
  • Bazı ilaçların depresyon veya uyku sorunlarıyla ilişkilendirilmiş olması nedeniyle, HIV ilaçlarınız da dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçları gözden geçirebilir

Duygularınızı dikkate almanız ve daha fazla yardıma ihtiyaç duymanız halinde yardım almanız önemlidir. Böylece semptomlarınız azalabilir ve yaşam kaliteniz artabilir.

Peki ya Zaten Ruh Sağlığı Sorunlarım Varsa?

Bir ruh sağlığı sorunuyla yaşamak kolay olmasa da yaşam tarzınızda yapabileceğiniz şu gibi değişiklikler bulunur:

  • Sağlıklı beslenme
  • Fiziksel açıdan aktif olma
  • Alkol alımınızı sınırlandırma
  • Kafein alımınızı sınırlandırma

Başka Neler Yardımcı Olabilir? 

Bir ruh sağlığı uzmanına danışabilirsiniz; depresyon, anksiyete gibi ruh sağlığı sorunlarınıza yönelik ilaç tedavisi veya konuşma terapileri, başa çıkma teknikleri gibi psikoterapiler faydalı olabilir. Hekiminizin tavsiyesi üzerine aldığınız ilaçları gözden geçirmek ve değiştirmek de fayda sağlayabilir.

Hekiminizle konuşmanız önemlidir. Hekiminiz, ruh sağlığınız konusunda size yol gösterebilir ve dikkate alınacak şu gibi ek faktörlerin bilincinde olacaktır:

  • Ruh sağlığınızı iyileştirmek için yaşam tarzınızda yapabileceğiniz değişiklikler
  • Farklı ilaçların bir arada nasıl etki gösterdiği ve HIV ilaçlarınızla etkileşime girip girmeyeceği (her iki ilacı da almanın sonucu olarak herhangi bir yan etkiyi tetikleyip tetiklemeyeceği)
  • HIV ilaçlarınızın ruh sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olup olmadığı

Hangi Soruları Sormalıyım?

  • Ruh sağlığımın ne durumda olduğunu öğrenmek için yaptırabileceğim bir test var mı?
  • Ruh sağlığıma destek olmak için yaşam tarzımda ne gibi değişiklikler yapabilirim?
  • HIV ilaçları da dahil olmak üzere ilaçlarımın ruh sağlığımı ne şekilde etkileyebileceğini açıklar mısınız?
  • Ruh sağlığı sorunlarının belirtileri nelerdir? Kendi kendime dikkat edebileceğim veya kendim izleyebileceğim bir durum var mı?
  • Bir ruh sağlığı uzmanıyla kendimi nasıl hissettiğim konusunda görüşmeli miyim?

Referanslar:

  1. NHS Digital. HealthSurveyforEngland 2014; MentalHealthproblems. HealthandSocialCare Information Centre. http://content.digital.nhs.uk/catalogue/PUB19295 Last accessed August 2017
  2. Causes. Mind, thementalhealthcharity – helpformentalhealthproblems. https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/mental-health-problems-introduction/causes/#.WafIOcaQyUk. LastaccessedAugust 2017
  3. R Bhatia et al. PersonsNewlyDiagnosedwith HIV. AIDS Behave. 2011 August ; 15(6): 1161–1170
  4. M.S. Bhatiaand S Munjal. Prevalence of Depression in People Livingwith HIV/AIDS Undergoing ART andFactorsAssociatedwith it J ClinDiagnRes. 2014 Oct; 8(10)
  5. D Saylor et al. HIV-associatedneurocognitivedisorder — pathogenesisandprospectsfortreatmentNatRevNeurol. 2016 April ; 12(4): 234–248.
  6. NHS Choices; ClinicalDepression – Symptoms. LastaccessedAugust 2017
  7. NHS Choices; Generalisedanxietydisorder – Symptoms. LastaccessedAugust 2017
  8. R Durvasulaand T Miller. SubstanceAbuseTreatment in Personswith HIV/AIDS:Challenges in ManagingTripleDiagnosisBehavMed. 2014 ; 40(2): 43–52
  9. Nam AIDSmapAntiretroviraldrugschart 2016 http://www.aidsmap.com/v636108409673330000/file/1213110/drug_chart_Sep_2016_WEB_ready.pdf LastaccessedAugust 2017
  10. Gellago, L. et al, ‘Analyzingsleepabnormalities in HIV-infectedpatientstreatedwithEfavirenz’, Briefreport, HIV/AIDS, ClinicalInfectiousDiseases 2004; 38:430–2

11 İpucu

Hekiminizle görüşün

Ve yaşadığınız semptomlar üzerine konuşun

Hekiminiz ile ruh sağlığı desteği konusunda görüşün

Çevrenizi pozitif insanlarla donatın

Köklü bir arkadaşlık veya aile ağı gibi bir grupta zaman geçirin veya bir kulübe, kursa ya da destek grubuna katılın

Güvenebileceğiniz bir kişiyle dertleşin

Kendinize iyi bakın

Sağlıklı beslenin, fiziksel açıdan aktif olun, alkol ve kafein alımınızı sınırlandırın

Alkol almamaya çalışın

Bu, uykusuzluk gibi ruh sağlığı ile ilgili sorunlara yardımcı olabilir

Rahatlama tekniklerine başvurun

Meditasyon veya masaj gibi

Dışarı çıkıp güneş ışığında oturun

Bu, depresyon semptomlarının iyileşmesine yardımcı olabilir

Bir uyku uygulaması kullanın

Uyku kalitenizi izlemek ve artırmaya yönelik yöntemleri araştırmak için bu tür bir uygulama kullanabilirsiniz

Kendinize değer verin

Kendinize nazik davranın, kendi kendinizi eleştirmekten kaçının, hobilerinize ve en keyif aldığınız projelerinize zaman ayırın

Hekiminizle tedavi ve diğer destek alteratifleri üzerine görüşün

Bunun size uygun bir seçenek olup olmadığını danışın