• Sağlıklı Bir Çocuğum Olabilir Mi?
  • Doğal ve Güvenli Bir Şekilde Gebe Kalabilir Miyim?
  • Çocuğum Doğduğunda Ne Olur?
  • Eşim ve Ben Sağlıklı Bir Çocuğa Sahip Olabilir Miyiz?
  • Nereden Destek Alabilirim?

Sağlıklı Bir Çocuğum Olabilir Mi?

HIV tedavilerindeki ilerlemeler sayesinde, hekiminizin desteğiyle sağlıklı gebelikleriniz ve sağlıklı bebekleriniz olabilir.

Aslında, HIV ile yaşayan kadınlara yönelik öneriler genellikle HIV-negatif olan kadınlarla aynıdır. Partnerinize ve çocuğunuza HIV bulaştırma riskini azaltmak için farkında olmanız gereken sadece birkaç ekstra adım mevcuttur. Daha fazla bilgi için, "Nasıl hazırlanabilirim?" bölümüne bakın.

Nasıl Hazırlanabilirim?

  • Gebeyseniz veya gebe kalmaya çalışıyorsanız, hem kendi sağlığınızı hem de doğmamış çocuğunuzun sağlığını korumak için yapabileceğiniz şeyler var:
  • Hekiminizle tedavinizi konuşun – Henüz HIV tedavisine başlamadıysanız, mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanması hakkında konuşmalısınız
  • HIV ilacınızı reçetede yazan şekilde kullanın – HIV viral yükünüzün saptanamaz düzeyde olmasını sağlamak için tedavinize uymanız çok önemlidir. Bu sayede HIV enfeksiyonunun çocuğunuza geçme riski azalacaktır
  • Sigarayı bırakın – bu sayede gebelik ve doğum sırasında gelişebilecek komplikasyon riski azalır ve çocuğunuzun sağlıklı olarak doğma ihtimali artar. Sigarayı nasıl bırakacağınıza ilişkin tavsiyeler için sigara kullanımı sayfasına bakın
  • Alkolü bırakın – alkol, çocuğunuzun sağlığına uzun süreli zarar verme riskini artırabilir
  • Sağlıklı beslenin – sizin ve çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besin dengesini sağlamak için her gün farklı yiyecek çeşitleri yemek önemlidir. Dengeli beslenme hakkında daha fazla bilgi için beslenme ve HIV sayfamıza bakın
  • Folik asit takviyeleri alın – bu sayede çocuğunuzun herhangi bir kusurla doğma riskini azaltabilirsiniz. Hekiminizle folik asit takviyelerini konusabilir, eczanelerden alabilirsiniz.

Doğal ve Güvenli Bir Şekilde Gebe Kalabilir Miyim?

Doğal olarak gebe kalmanız için en güvenli yolu hekiminiz önerecektir.

Doğal Yolla Doğum Yapabilir Miyim?

Doğum seçenekleriniz, gebelik boyunca HIV viral yükünüze ve kişisel koşullarınıza bağlıdır:

  • Doğal (vajinal) doğum - HIV viral yükünüz saptanamaz düzeydeyse, genellikle doğal yolla doğurmanız güvenlidir
  • Sezaryen doğum - HIV viral yükünüz yüksekse, doktorunuz, HIV virüsünü bebeğe bulaş riskini azaltacağından, planlı bir sezaryen doğum önerebilir.

Seçeneklerinizi ve doğum tercihlerinizi hekiminizle görüşmeniz iyi bir fikirdir. Hekiminiz doğumla ilgili diğer konularda da öneride bulunabilir.

Çocuğum Doğduğunda Ne Olur?

Çocuğum Doğduğunda Ne Olur?

  • Çocuğunuz, HIV'nin bulaşmasını önlemek için ekstra önlem olarak bir kür HIV tedavisi alacaktır. Alacağı HIV tedavisinin süresi ve türü, gebelik ve doğum sırasında HIV viral yükünüzün saptanabilir veya saptanamaz düzeyde olmasına bağlı olacaktır.
  • Çocuğunuza birkaç kez HIV testi yapılacaktır; doğumdan birkaç saat sonra ilk test, 18. ayda son test yapılarak çocuğunuzun HIV durumu kesin olarak belirlenecektir.
  • HIV ilaçlarınızı reçete edildiği gibi kullanmanız, emzirmemeniz ve çocuğunuzun kısa bir süre HIV ilacı alması gibi tüm gerekli önlemler alınırsa, HIV enfeksiyonunun çocuğunuza bulaşma ihtimali, %2'nin altına düşer. Gerekli önlemleri almamayı seçerseniz, bulaşma oranları %15 -%35 arasındadır.
  • Çocuğunuza HIV pozitif tanısı konursa, çocuğunuz HIV pozitif çocukları takip eden bir hekime sevk edilir ve doğru bakım ve desteğin verilmesi sağlanır.
  • HIV ile yaşayan kadınlara emzirme önerilmez; çünkü emzirmede, virüsün bebeğe bulaşma riski vardır. Bunun yerine, bebek mamaları kullanmanız önerilir. Daha fazla bilgi ve öneriler için hekiminizle konuşabilirsiniz.

Eşim ve Ben Sağlıklı Bir Çocuğa Sahip Olabilir Miyiz?

Eşim ve Ben Sağlıklı Bir Çocuğa Sahip Olabilir Miyiz?

HIV tedavilerindeki ilerlemeler sayesinde, hekiminizin desteğiyle sağlıklı bebekleriniz olabilir.

Sağlık ekibinizle HIV tedavilerini konuşun – Henüz HIV tedavisine başlamadıysanız, sağlık ekibinizle mümkün olan en kısa sürede tedaviye başlanması hakkında konuşmalısınız.

Nereden Destek Alabilirim?

Nereden Destek Alabilirim?

Çocuk sahibi olmak, değerli ve heyecan verici bir deneyimdir ama yol boyunca zorluklar olabilir. Tüm anneler gibi sizin için de bu zor zamanda, eşinizden , ailenizden, arkadaşlarınızdan ve hekiminizden destek almak iyi gelecektir.

HIV ile yaşayan başka annelerle konuşmak da faydalı olabilir; çünkü pratik öneriler sunabilir ve çocuk sahibi olmakla ilgili deneyimlerini paylaşabilirler.

Referanslar:

  1. Conception – NAM Aidsmap (LastaccessedSeptember 2017) http://www.aidsmap.com/Conception/page/1550309/#item1550342
  2. Thinkingabouthaving a baby – TerrenceHigginsTrust (LastaccessedSeptember 2017) http://www.tht.org.uk/myhiv/Staying-healthy/Parenthood/Thinking-about-having-a-baby
  3. EACS Guidelines 8.2. January 2017
  4. Stop smoking in pregnancy – NHS Choices - http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/smoking-pregnant.aspx
  5. Drinkingalcoholwhilstpregnant – NHS Choices - http://www.nhs.uk/Conditions/pregnancy-and-baby/pages/alcohol-medicines-drugs-pregnant.aspx
  6. Have a Healthydiet in pregnancy – NHS Choices - http://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/pages/healthy-pregnancy-diet.aspx
  7. Why do I needfolicacid in pregnancy – NHS Choices - http://www.nhs.uk/chq/pages/913.aspx?categoryid=54
  8. Having a baby – NAM AIDSMap http://www.aidsmap.com/v634336406068830000/file/1050017/Having_a_baby_pdf.pdf (lastaccessedSeptember 2017)
  9. Breastfeedingand post-natalcare – TerrenceHigginsTrust - http://www.tht.org.uk/myhiv/Staying-healthy/Parenthood/After-the-birth
  10. World HealthOrganisation. Antiretroviraldrugsfortreatingpregnantwomenandpreventing HIV infection in infants. Recommendationsfor a publichealthapproach 2010 version, p. 1-106